Kompot w puszkach to świetny sposób na dodanie nadmiaru owoców i jagód, których nie masz czasu na świeże jedzenie. Staram się nie wyrzucać niczego dodatkowego i używać wszystkiego, co jest, do robienia zdrowych i pysznych napojów. Na przykład kompot z japońskiej pigwy.
Składniki
- pigwa (japoński) – 400 g
- cukier - 200 g
- kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka
- woda - 2.5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pigwę w plasterki i włóż do czystego słoika.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.
Odcedź tę wodę i ponownie zagotuj. Wlać przez kolejne 15 minut.
Ponownie odcedź, dodaj cukier i kwas cytrynowy i gotuj, aż się rozpuści.
Wlej syrop do słoika i zwiń kompot na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy