kompot z japońskiej pigwy na zimę

50 min
1 porcja
Kompot z japońskiej pigwy na zimę
0

Kompot w puszkach to świetny sposób na dodanie nadmiaru owoców i jagód, których nie masz czasu na świeże jedzenie. Staram się nie wyrzucać niczego dodatkowego i używać wszystkiego, co jest, do robienia zdrowych i pysznych napojów. Na przykład kompot z japońskiej pigwy.

Składniki

  • pigwa (japoński) – 400 g
  • cukier - 200 g
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka
  • woda - 2.5 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój pigwę w plasterki i włóż do czystego słoika.

Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.

Odcedź tę wodę i ponownie zagotuj. Wlać przez kolejne 15 minut.

Ponownie odcedź, dodaj cukier i kwas cytrynowy i gotuj, aż się rozpuści.

Wlej syrop do słoika i zwiń kompot na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy