Dawno temu porzuciłem próby znalezienia pysznego soku w sklepach, a teraz sam go gotuję. Ostatnio nawet zamykam sok pomidorowy na zimę. W tym celu wskazane jest kupowanie pomidorów rolniczych. Ważne jest, aby były smaczne i miały cienką skórkę.
Składniki
- pomidory - 3 kg
- cukier - 40 g
- sól - 60 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory dokładnie opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój warzywa na małe kawałki, aby wygodnie włożyć je do sokowirówki. Jeśli napotkasz białe lub zielone żyły, wytnij je.
Przełóż pomidory przez sokowirówkę. Jeśli go nie ma, użyj maszynki do mięsa. W takim przypadku będziesz musiał dodatkowo przetrzeć przecier pomidorowy przez sito, aby pozbyć się nasion i skórki.
Wlej powstały sok do rondla z grubym dnem i gotuj przez 15 minut po ugotowaniu na małym ogniu. Bądź ostrożny, w pierwszych minutach sok da dużo piany i zacznie rosnąć. Po prostu obserwuj proces i mieszaj na czas, piana szybko się uspokoi.
Dodaj cukier, sól i dobrze wymieszaj. Ostrożnie spróbuj soku, być może musisz dodać więcej soli i cukru do smaku. Kontynuuj gotowanie przez 10 minut.
Wlej gorący sok do czystych, suchych słoików, szczelnie zamknij pokrywkami i zawiń w gruby ręcznik. Po dniu schłodzone słoiki można przenieść do przechowywania w ciemnym, chłodnym miejscu.