Ten przepis spodoba się tym, którzy nie lubią nadmiernej pikantności. Adjika z buraków jest przygotowywana z odrobiną ostrej papryki i czosnku, więc jej ostrość jest równa średniej. Jeśli buraki są słodkie, nie można dodać cukru.
Składniki
- Burak - 500 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 100 g
- ocet - 2 art.
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- papryka - 0,5 łyżeczka
- cukier - 3 art.
- sól - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ostrą paprykę na pół i obierz nasiona.
Przełóż ostrą paprykę, obrane buraki i czosnek przez maszynę do mięsa.
Połącz wszystko w rondlu z grubym dnem, dodaj cukier, sól i przyprawy. Gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej ocet, wymieszaj i po 2 minutach zdejmij z ognia.
Włóż gorącą Adjikę do przygotowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w gruby ręcznik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy