kompot z zielonych jabłek na zimę

20 min
16 porcji
Kompot z zielonych jabłek na zimę
Peredniankina, stock.adobe.com
0

Zwolennicy dobrego odżywiania wiedzą, że zielone jabłka są najzdrowsze. Z nich dzisiaj przygotujemy pyszny kompot na zimę. Taki napój uzupełni zapas składników odżywczych i pod wieloma względami pozytywnie wpłynie na twoje samopoczucie.

Składniki

  • jabłka (zielony) – 1 kg
  • cukier - 400 g
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • woda (filtrowane) – 4 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka opłucz, obierz i pokrój na ćwiartki.

Umieść obrabiany przedmiot w dużym rondlu, przykryj zimną wodą i zagotuj.

Dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 10 minut.

Umieść jabłka w wysterylizowanych słoikach, zalej wrzącym syropem i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy