dżem z dyni z suszonymi morelami

45 min
8 porcji
Dżem z dyni z suszonymi morelami
chamillew, stock.adobe.com
0

Jesienią nadchodzi sezon pachnącej dyni. Można z niego gotować owsiankę, zapiekanki, gulasze i zupy. I jak pyszny jest dżem z dyni! Radzę przynajmniej raz ugotować go z suszonymi morelami. Uwierz mi, twoja rodzina będzie zachwycona takim przysmakiem!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej suszone morele wrzącą wodą i odłóż na bok na 10 minut.

Wrzuć do durszlaka, lekko ostudź i posiekaj.

Pokrój miąższ dyni na małe kawałki.

Umieść dynię i suszone morele na patelni.

Dodaj cukier, wodę i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.

Puree masę za pomocą blendera zanurzeniowego.

Wyciśnij sok z połowy cytryny i wlej do garnka z masą dyniową.

Gotuj przez 2-3 minuty, włóż do czystych, suchych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy