Jesienią nadchodzi sezon pachnącej dyni. Można z niego gotować owsiankę, zapiekanki, gulasze i zupy. I jak pyszny jest dżem z dyni! Radzę przynajmniej raz ugotować go z suszonymi morelami. Uwierz mi, twoja rodzina będzie zachwycona takim przysmakiem!
Składniki
- Dynia (miazga) – 2 kg
- suszone morele - 400 g
- cytryna - pół
- cukier - 2 kg
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej suszone morele wrzącą wodą i odłóż na bok na 10 minut.
Wrzuć do durszlaka, lekko ostudź i posiekaj.
Pokrój miąższ dyni na małe kawałki.
Umieść dynię i suszone morele na patelni.
Dodaj cukier, wodę i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
Puree masę za pomocą blendera zanurzeniowego.
Wyciśnij sok z połowy cytryny i wlej do garnka z masą dyniową.
Gotuj przez 2-3 minuty, włóż do czystych, suchych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy