Pyszna Adjika jest uzyskiwana nie tylko z warzyw, ale także z owoców. Tym razem proponuję gotować z dojrzałych pachnących śliwek. W najlepszych tradycjach kuchni gruzińskiej i kaukaskiej. Taka przekąska nie pozostawi nikogo obojętnym. I będzie świetnym sosem.
Składniki
- śliwki - 1 kg
- pomidory - 200 g
- Chili - 1 rzecz
- bazylia - 0.5 pęczek
- pietruszka - 0.5 pęczek
- koperek - 0.5 pęczek
- sól - 0.5 art.
- chmiel-suneli - 1.5 art.
- czosnek - 5 ząbki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwek.
Losowo pokrój śliwki, pomidory i zioła. Dodaj wszystkie pozostałe składniki.
Doprowadzić masę do wrzenia i gotować przez 20 minut.
Zmiel Adjikę blenderem i gotuj przez kolejne 3-4 minuty po ugotowaniu.
Wlej go do czystych, suchych słoików i przechowuj w chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy