Jeszcze niedawno, podobnie jak wielu, nie miałem pojęcia, co ugotować z zielonej pęcherzycy. Ale pewnego dnia dostałam w ręce dość imponującą uprawę, więc musiałam eksperymentować. Dzielę się najbardziej udanym wynikiem tego eksperymentu!
Składniki
- pęcherzyca (zielony) – 1 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 1 szkło
Przepis na gotowanie krok po kroku
Nakłuć owoce pęcherzycy igłą, namoczyć w wodzie przez 4 godziny i wrzucić do durszlaka.
Zagotuj wodę z cukrem, gotuj syrop przez 10 minut i dodaj tam pęcherzycę.
Ponownie zagotuj i zdejmij z ognia. Pozostaw obrabiany przedmiot na 4 godziny.
Ponownie zagotuj dżem, a następnie pozostaw na 4 godziny i zagotuj po raz trzeci.
Zwiń gorący dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy