Uwielbiasz eksperymenty kulinarne? Wtedy pokochasz przepis na słodką adjika. Nasiona z ostrej papryki są usuwane, więc sos jest całkowicie nieostry. Zaleca się przechowywanie takiej konserwacji w ciemnym, chłodnym miejscu.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- papryka - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 2 strąk
- czosnek - 100 g
- oliwa z oliwek - 120 ml
- ocet - 100 ml
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 CZ. l.
- cukier - 150 g
- sól - 90 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż pomidory, obrany czosnek i paprykę przez maszynę do mięsa.
Pokrój ostrą paprykę na pół wzdłuż, obierz nasiona i posiekaj w ten sam sposób.
Połącz półfabrykaty w dużym rondlu, dodaj przyprawy, olej, cukier, sól i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.
Wlej ocet, wymieszaj i po 2 minutach zdejmij z ognia.
Rozłóż gorącą Adjikę na wysterylizowanych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy