Odmiany sosu satsebeli istnieją najwyraźniej niewidoczne. Po przygotowaniu klasyki możesz bezpiecznie eksperymentować, wprowadzając różne przyprawy i za każdym razem osiągając nowy smak według własnego uznania. Więc dzielę się podstawowym przepisem na pyszny gruziński sos satsebeli.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- papryka - 1 kg
- Chili - 0,5 szt.
- czosnek - 3 ząbki
- sól morska - do smaku
- chmiel-suneli - do smaku
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- Zieleń (kolendra, koperek, bazylia) – 1 pęczek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory sparzyć wrzącą wodą, zdjąć skórkę, a następnie zmielić blenderem.
Papryka obierz nasiona i szypułki.
Posiekaj warzywa, obierz i posiekaj czosnek i chili.
W misce blendera zmiel pomidory, paprykę i posiekane zioła.
Umieść masę warzywną na patelni i zagotuj na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przyszły sos pod przykryciem przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypalił. 20 minut po ugotowaniu dodaj posiekany czosnek do sosu.
5 minut przed gotowaniem włóż do sosu posiekane chili, przyprawy i sól do smaku, dobrze wymieszaj.
Wlej sos na gorąco do wcześniej wysterylizowanych małych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W celu długotrwałego przechowywania przenieś słoiki z sosem w chłodne, ciemne miejsce. Podawaj klasyczny sos satsebeli z różnymi dodatkami, rybami lub mięsem.