sosy 18.12.2022

klasyczny satsebeli

1 godz. 20 min.
4 porcje
Klasyczny satsebeli
Anna Bogush, stock.adobe.com
0

Odmiany sosu satsebeli istnieją najwyraźniej niewidoczne. Po przygotowaniu klasyki możesz bezpiecznie eksperymentować, wprowadzając różne przyprawy i za każdym razem osiągając nowy smak według własnego uznania. Więc dzielę się podstawowym przepisem na pyszny gruziński sos satsebeli.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pomidory sparzyć wrzącą wodą, zdjąć skórkę, a następnie zmielić blenderem.

Papryka obierz nasiona i szypułki.

Posiekaj warzywa, obierz i posiekaj czosnek i chili.

W misce blendera zmiel pomidory, paprykę i posiekane zioła.

Umieść masę warzywną na patelni i zagotuj na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przyszły sos pod przykryciem przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypalił. 20 minut po ugotowaniu dodaj posiekany czosnek do sosu.

5 minut przed gotowaniem włóż do sosu posiekane chili, przyprawy i sól do smaku, dobrze wymieszaj.

Wlej sos na gorąco do wcześniej wysterylizowanych małych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W celu długotrwałego przechowywania przenieś słoiki z sosem w chłodne, ciemne miejsce. Podawaj klasyczny sos satsebeli z różnymi dodatkami, rybami lub mięsem.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy