A może dziś ugotujemy żeberka wieprzowe w piekarniku? Dodaj trochę ostrej papryki, a nasze danie stanie się pikantne. Jako dodatek nadają się tłuczone ziemniaki, makaron, owsianka, świeże lub gotowane warzywa.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 1,5 kg
- ostra czerwona papryka - 2 strąk
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
- sól (duży) – 1 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- tymianek (do zgłoszenia) – 2 gałązki
- Adjika (do podania) – 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz żeberka, osusz ręcznikami papierowymi, Usuń folie i nadmiar tłuszczu.
Pokrój jeden strąk ostrej papryki, obierz nasiona i zmiel w blenderze.
Dodaj sól, oliwę z oliwek i groszek zmiażdżony w moździerzu.
Obficie posmaruj żeberka powstałą mieszanką i pozostaw na 1 godzinę do marynowania w temperaturze pokojowej.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, ułóż żeberka na wyłożonej folią blasze do pieczenia i piecz przez 30 minut.
Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20 minut.
Pokrój żeberka i połóż je na desce. Podawaj z adjika, tymiankiem i drugą strąkiem ostrej papryki.