dania główne 22.01.2022

żeberka wieprzowe z ostrą papryką w piekarniku

2 godz. 0 min.
6 porcji
Żeberka wieprzowe z ostrą papryką w piekarniku
koss13, stock.adobe.com
0

A może dziś ugotujemy żeberka wieprzowe w piekarniku? Dodaj trochę ostrej papryki, a nasze danie stanie się pikantne. Jako dodatek nadają się tłuczone ziemniaki, makaron, owsianka, świeże lub gotowane warzywa.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz żeberka, osusz ręcznikami papierowymi, Usuń folie i nadmiar tłuszczu.

Pokrój jeden strąk ostrej papryki, obierz nasiona i zmiel w blenderze.

Dodaj sól, oliwę z oliwek i groszek zmiażdżony w moździerzu.

Obficie posmaruj żeberka powstałą mieszanką i pozostaw na 1 godzinę do marynowania w temperaturze pokojowej.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, ułóż żeberka na wyłożonej folią blasze do pieczenia i piecz przez 30 minut.

Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20 minut.

Pokrój żeberka i połóż je na desce. Podawaj z adjika, tymiankiem i drugą strąkiem ostrej papryki.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy