Gdy nie ma ochoty wymyślać skomplikowanych marynat, możesz po prostu ugotować wieprzowinę z majonezem w piekarniku. Zgodnie z tym przepisem soczyste są nawet najchudsze kawałki mięsa bez tłuszczu. Najważniejsze jest, aby dodać sól na końcu i ostrożnie.
Składniki
- wieprzowina (polędwica) – 1 kg
- majonez - 150 ml
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól (duży) – 0,5 łyżeczka
- pietruszka (do dekoracji) – 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i odetnij filmy.
Posmaruj mięso majonezem, posyp zmielonym czarnym pieprzem. Nie musisz jeszcze solić.
Zawiń wieprzowinę w folię i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
Przenieś mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.
Ostrożnie rozłóż folię, posyp solą ze wszystkich stron i piecz przez kolejne 20 minut.
Pokrój gotową pieczoną wieprzowinę na małe kawałki i podawaj z natką pietruszki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy