kawior z bakłażana na zimę przez maszynę do mięsa
W mojej rodzinie kawior z bakłażana jest uwielbiany w dowolnej formie-zarówno świeżo przygotowany, jak i w słoiku ze spiżarni. Dlatego gotuję go dużo i często. Kawior w puszkach według tego przepisu jest aromatyczny, umiarkowanie słony, umiarkowanie pikantny, o przyjemnej konsystencji.
Składniki
- bakłażany - 2,5 kg
- pomidory - 750 g
- papryka - 1 kg
- cebula - 400 g
- czosnek - 15 g
- Olej roślinny (rafinowany) – 50 ml
- ocet (9%) – 40 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- ziele angielskie (groszek) – 7 szt.
- sól - 25 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Bakłażany i paprykę opłucz, osusz ręcznikami papierowymi, połóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C do miękkości (około 50 minut).
Pieczone bakłażany obrać ze skóry, paprykę ze skóry i nasion. Przełóż warzywa przez maszynę do mięsa.
Pomidory, cebulę i czosnek obrać i pokroić losowo, a następnie przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Wlej olej roślinny do garnka do gotowania, dodaj wszystkie posiekane warzywa, dobrze wymieszaj i na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny.
Dodaj sól, oba rodzaje pieprzu i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Spróbuj kawioru: w razie potrzeby dodaj sól lub cukier.
Kilka minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.
Wrzący kawior zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony kawior z bakłażana przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.