kawior z bakłażana na zimę przez maszynę do mięsa

2 godz. 30 min.
6 puszek po 0,5 l
Kawior z bakłażana na zimę przez maszynę do mięsa
Yulia Furman, stock.adobe.com
0

W mojej rodzinie kawior z bakłażana jest uwielbiany w dowolnej formie-zarówno świeżo przygotowany, jak i w słoiku ze spiżarni. Dlatego gotuję go dużo i często. Kawior w puszkach według tego przepisu jest aromatyczny, umiarkowanie słony, umiarkowanie pikantny, o przyjemnej konsystencji.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Bakłażany i paprykę opłucz, osusz ręcznikami papierowymi, połóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C do miękkości (około 50 minut).

Pieczone bakłażany obrać ze skóry, paprykę ze skóry i nasion. Przełóż warzywa przez maszynę do mięsa.

Pomidory, cebulę i czosnek obrać i pokroić losowo, a następnie przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Wlej olej roślinny do garnka do gotowania, dodaj wszystkie posiekane warzywa, dobrze wymieszaj i na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny.

Dodaj sól, oba rodzaje pieprzu i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Spróbuj kawioru: w razie potrzeby dodaj sól lub cukier.

Kilka minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.

Wrzący kawior zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony kawior z bakłażana przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy