Dzisiaj powiem ci przepis na zrobienie "żywego" dżemu agrestowego z pomarańczą. Przepis nie wymaga gotowania, co oznacza, że wszystkie zalety jagód są zachowane tak bardzo, jak to możliwe. Przysmak okazuje się pyszny, o delikatnym aromacie i cytrusowym posmaku. Polecam!
Składniki
- agrest - 1 kg
- cukier - 1 kg
- pomarańcza - 2 szt.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Agrest posortuj, usuń ogony, opłucz jagody pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka.
Opłucz pomarańcze i pokrój ze skórką na małe kawałki, usuń pestki.
Agrest i pomarańcze przełóż przez maszynę do mięsa.
Umieść powstałą masę w misce, przykryj częścią cukru (około 200-250 g), dobrze wymieszaj i pozostaw na 30-60 minut, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Następnie dodaj więcej cukru, wymieszaj i pozostaw do całkowitego rozpuszczenia. Powtarzaj procedurę, aż skończy się cukier.
Wlej "żywy" dżem agrestowy do wstępnie wysterylizowanych małych słoików, szczelnie zamknij i wyślij do lodówki.