półfabrykaty na zimę
22.12.2022
śliwka wiśniowa w syropie na zimę bez sterylizacji
1 godz. 0 min.
2 porcje
Najlepszym sposobem na przygotowanie śliwki wiśniowej na zimę jest zwinięcie jej w syropie. Aby wszystko było jeszcze łatwiejsze i szybsze, możesz to zrobić nawet bez sterylizacji. Mówię Ci, jak to zrobić poprawnie, aby przedmiot dokładnie stał przez cały sezon.
Składniki
- śliwka wiśniowa - 500 g
- woda - 500 ml
- cukier - 200 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz śliwkę wiśniową i włóż do słoików umytych sodą.
Zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na pół godziny.
Odcedź tę wodę, dodaj cukier i zagotuj.
Napełnij śliwkę wiśniową syropem i zwiń słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy