Takie mingrelian chaczapuri różnią się tym, że nadzienie jest wewnątrz i na zewnątrz. A dzisiaj podzielę się wszystkimi zawiłościami gotowania. Na początek skupimy się na klasycznej wersji z serem.
Składniki
do testu:
- mleko - 100 ml
- woda - 200 ml
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- Olej roślinny - 40 ml
- cukier - 2 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- mąka - 450 g
do nadzienia:
- Suluguni - 500 g
- ser Adyghe - 300 g
- żółtka - 3 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj mleko z wodą, drożdżami i cukrem, aż się rozpuści.
Dodaj połowę mąki, sól, masło i resztę mąki.
Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie, podzielić na 3 części i pozostawić w cieple na godzinę.
Zetrzyj oba rodzaje sera.
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na tortillę, ułóż część nadzienia, ściśnij brzegi ciasta w torebce i ponownie rozwałkuj do grubości 1-1, 5 cm.
Posmaruj żółtkiem, posyp serem na wierzchu i piecz chaczapuri przez 15-20 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy