pieczenie 08.07.2022

chaczapuri po megrelsku

1 godz. 40 min.
3 porcje
Chaczapuri po megrelsku
Hihitetlin, stock.adobe.com
0

Takie mingrelian chaczapuri różnią się tym, że nadzienie jest wewnątrz i na zewnątrz. A dzisiaj podzielę się wszystkimi zawiłościami gotowania. Na początek skupimy się na klasycznej wersji z serem.

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj mleko z wodą, drożdżami i cukrem, aż się rozpuści.

Dodaj połowę mąki, sól, masło i resztę mąki.

Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie, podzielić na 3 części i pozostawić w cieple na godzinę.

Zetrzyj oba rodzaje sera.

Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na tortillę, ułóż część nadzienia, ściśnij brzegi ciasta w torebce i ponownie rozwałkuj do grubości 1-1, 5 cm.

Posmaruj żółtkiem, posyp serem na wierzchu i piecz chaczapuri przez 15-20 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy