Rogaliki są gotowane z różnymi dodatkami i bez. Możesz upiec apetyczne ciasto z mielonym salami. Okazuje się satysfakcjonujące i smaczne. Zabierz takiego rogalika ze sobą do pracy, na piknik lub w podróż. Bądź pewien, że głód nie jest dla ciebie straszny!
Składniki
- ciasto drożdżowe Francuskie - 500 g
- salami - 200 g
- jaja kurze - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrozić ciasto francuskie w temperaturze pokojowej.
Przełóż salami przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze.
Rozwałkuj ciasto na żądaną grubość i pokrój w identyczne trójkąty.
Połóż trochę salami na szerokiej krawędzi każdego półfabrykatu i zwiń luźne bułki.
Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajko wstrząśnij widelcem i posmaruj rogaliki silikonową szczotką.
Piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10-15 minut.