Wielu kucharzy sugeruje dodanie płynu kukurydzianego do ciasta. Wolę zamiast tego używać mleka. Analogicznie można gotować naleśniki z młodej kukurydzy, gotując je przez 10-15 minut w osolonej wodzie.
Składniki
- kukurydza (puszka) – 240 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 260 g
- mleko (ciepły) – 100 ml
- Zieleń (Dowolna) – 10 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Olej roślinny (do smażenia) – 5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wrzuć kukurydzę do durszlaka i spłucz.
Jajka lekko ubij z mielonym pieprzem, solą i mlekiem.
Dodaj mąkę, kukurydzę, drobno posiekane warzywa i wymieszaj. Ciasto powinno być gęste.
Rozgrzej olej roślinny na patelni, połóż małe wyspy ciasta łyżką i smaż przez 1,5-2 minuty z obu stron.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy