pieczenie 14.02.2022

naleśniki z kukurydzy w puszkach

25 min
4 porcje
Naleśniki z kukurydzy w puszkach
myviewpoint, stock.adobe.com
0

Wielu kucharzy sugeruje dodanie płynu kukurydzianego do ciasta. Wolę zamiast tego używać mleka. Analogicznie można gotować naleśniki z młodej kukurydzy, gotując je przez 10-15 minut w osolonej wodzie.

Składniki

  • kukurydza (puszka) – 240 g
  • jaja kurze - 2 kawałki
  • mąka - 260 g
  • mleko (ciepły) – 100 ml
  • Zieleń (Dowolna) – 10 g
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • Olej roślinny (do smażenia) – 5 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wrzuć kukurydzę do durszlaka i spłucz.

Jajka lekko ubij z mielonym pieprzem, solą i mlekiem.

Dodaj mąkę, kukurydzę, drobno posiekane warzywa i wymieszaj. Ciasto powinno być gęste.

Rozgrzej olej roślinny na patelni, połóż małe wyspy ciasta łyżką i smaż przez 1,5-2 minuty z obu stron.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy