pieczenie 08.07.2022

chaczapuri z gruszką i serem pleśniowym

1 godz. 30 min.
3 porcje
Chaczapuri z gruszką i serem pleśniowym
Andrey Smirnov, stock.adobe.com
0

Z jednej strony, zgodnie z jego pomysłem, chaczapuri jest niezwykle prostym i satysfakcjonującym jedzeniem. Z drugiej strony nikt nie powstrzymuje nas przed eksperymentowaniem według własnego uznania. Na przykład ten przepis z gruszką i serem pleśniowym zaskoczy nawet doświadczonych kucharzy.

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozpuść drożdże w ciepłym mleku i pozostaw na 10 minut.

Dodaj wodę, jajko, olej i sól. Następnie dodaj mąkę i zagnieść strome ciasto. Pozostaw na 40 minut.

Pokrój gruszkę w kostkę i smaż na maśle z cukrem na karmelowy kolor.

Zetrzyj cały ser, wymieszaj i odłóż na bok ćwiartkę.

Wymieszaj resztę sera z jajkiem i gruszką.

Podziel ciasto na części i zwiń w tortille.

Połóż na każdym nadzieniu, zwiń w torebkę i ponownie zwiń.

Posyp chaczapuri pozostałym serem i piecz przez 20 minut w 200 stopniach w piekarniku.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy