Z jednej strony, zgodnie z jego pomysłem, chaczapuri jest niezwykle prostym i satysfakcjonującym jedzeniem. Z drugiej strony nikt nie powstrzymuje nas przed eksperymentowaniem według własnego uznania. Na przykład ten przepis z gruszką i serem pleśniowym zaskoczy nawet doświadczonych kucharzy.
Składniki
- mleko - 300 ml
- woda - 100 ml
- suche drożdże - 7 g
- sól - 1 łyżeczka
- jaja kurze - 1 rzecz
- Olej roślinny - 6 art.
- mąka - 500 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- Gruszka - 2 kawałki
- Ser Dor Bleu - 150 g
- ser Adyghe - 150 g
- Suluguni - 100 G
- cukier - 1 art.
- masło - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku i pozostaw na 10 minut.
Dodaj wodę, jajko, olej i sól. Następnie dodaj mąkę i zagnieść strome ciasto. Pozostaw na 40 minut.
Pokrój gruszkę w kostkę i smaż na maśle z cukrem na karmelowy kolor.
Zetrzyj cały ser, wymieszaj i odłóż na bok ćwiartkę.
Wymieszaj resztę sera z jajkiem i gruszką.
Podziel ciasto na części i zwiń w tortille.
Połóż na każdym nadzieniu, zwiń w torebkę i ponownie zwiń.
Posyp chaczapuri pozostałym serem i piecz przez 20 minut w 200 stopniach w piekarniku.