Wiele wiadomo o zaletach mąki ryżowej. Ponadto wypieki z niego wyróżniają się oryginalnym smakiem i aromatem. Nie wierzysz? Spróbuj zrobić puszysty pankake według tego przepisu. Postanowiłam zastąpić zwykłe mleko migdałami.
Składniki
- mąka ryżowa - 180 g
- mleko migdałowe - 200 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - 4 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- esencja waniliowa - 2 krople
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- masło - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jajka lekko ubij z cukrem i esencją waniliową.
Dodaj mleko, sok z cytryny i sodę. Masa powinna zwiększyć objętość.
Dodaj mąkę i mieszaj, aż będzie gładka.
Posmaruj patelnię olejem, podgrzej i łyżką trochę ciasta.
Smaż przez 3-4 minuty z obu stron. Powtórz kroki z pozostałym ciastem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy