Mozzarellę trudno nazwać tradycyjnym gruzińskim serem. Ale to nie znaczy, że nie nadaje się do robienia chaczapuri. Co więcej, wszyscy wiemy, jak dobrze komponuje się z ciastem, co wielokrotnie udowodnili Włosi z ich pizzą.
Składniki
do testu:
do nadzienia:
- Mozzarella - 150 g
- Suluguni - 150 g
- masło - 50 g
- jaja kurze - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj maoni, sodę i sól. Dodaj masło, stopniowo wprowadzaj mąkę i zagniataj elastyczne ciasto.
Zostaw go na pół godziny.
Zetrzyj cały ser i masło i wymieszaj z jajkiem.
Ciasto podzielić na części, rozwałkować na warstwy i ułożyć na każdym nadzieniu.
Zwinąć warstwę w kopertę i ponownie zwinąć.
Gotuj chaczapuri w piekarniku przez 20 minut w 200 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy