pieczenie 08.07.2022

chaczapuri z mozzarellą

1 godz. 0 min.
2 porcje
Chaczapuri z mozzarellą
Ivanna Rusyn, stock.adobe.com
0

Mozzarellę trudno nazwać tradycyjnym gruzińskim serem. Ale to nie znaczy, że nie nadaje się do robienia chaczapuri. Co więcej, wszyscy wiemy, jak dobrze komponuje się z ciastem, co wielokrotnie udowodnili Włosi z ich pizzą.

Składniki

do testu:
  • matzoni - 1 szkło
  • mąka - 2.5-3 szklanki
  • soda spożywcza - 0.5 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • Olej roślinny - 1 art.
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj maoni, sodę i sól. Dodaj masło, stopniowo wprowadzaj mąkę i zagniataj elastyczne ciasto.

Zostaw go na pół godziny.

Zetrzyj cały ser i masło i wymieszaj z jajkiem.

Ciasto podzielić na części, rozwałkować na warstwy i ułożyć na każdym nadzieniu.

Zwinąć warstwę w kopertę i ponownie zwinąć.

Gotuj chaczapuri w piekarniku przez 20 minut w 200 stopniach.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy