Jabłko charlotte jest znane i kochane przez wszystkich. Niektóre ze względu na doskonały smak, a inne również za to, że takie wypieki są przygotowywane po prostu. Jeśli masz trochę greckiego jogurtu, spróbuj zrobić na nim Charlotte. Sodę w przepisie można zastąpić proszkiem do pieczenia.
Składniki
- jabłka - 300 g
- mąka - 250 g
- jogurt grecki - 150 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - 100 g
- sól - 0,25 łyżeczka
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- esencja waniliowa - 1 kropla
- masło (do smarowania) – 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka solą i cukrem na puszystą pianę.
Dodaj ciepły jogurt, esencję waniliową i kontynuuj ubijanie przez kolejne 3-4 minuty.
Dodaj sodę i przesianą mąkę. Wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.
Dodaj jabłka do miski z ciastem i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem i ułożyć ciasto.
Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy