Kupiłeś dużą dynię w sklepie? Pamiętaj, aby zrobić z niego naleśniki! Wcześniej warzywo należy gotować lub piec w piekarniku, aż będzie ugotowane. W tym przepisie opowiem o pierwszej opcji. Do smaku możesz dodać przyprawy lub ostrą paprykę.
Składniki
- Dynia - 400 g
- czosnek - 3 ząbki
- Zieleń (Dowolna) – kilka gałązek
- mąka - 100 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- śmietana - 100 ml
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Olej roślinny (do smażenia) – 80 ml
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię, pokrój w kostkę i umieść na małej patelni.
Dodaj wodę i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Zetrzyj dynię tłuczkiem lub zmiel blenderem zanurzeniowym.
Połącz jajka, śmietanę, sól, mielony pieprz i sodę oczyszczoną.
Dodaj puree z dyni, posiekane warzywa i czosnek przepuszczony przez prasę.
Dodaj przesianą mąkę i dobrze wymieszaj.
Rozgrzej olej na patelni, łyżką małe placki i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy