pieczenie 14.02.2022

placki dyniowe z ziołami i czosnkiem

45 min
5 porcji
Placki dyniowe z ziołami i czosnkiem
qwartm, stock.adobe.com
0

Kupiłeś dużą dynię w sklepie? Pamiętaj, aby zrobić z niego naleśniki! Wcześniej warzywo należy gotować lub piec w piekarniku, aż będzie ugotowane. W tym przepisie opowiem o pierwszej opcji. Do smaku możesz dodać przyprawy lub ostrą paprykę.

Składniki

  • Dynia - 400 g
  • czosnek - 3 ząbki
  • Zieleń (Dowolna) – kilka gałązek
  • mąka - 100 g
  • jaja kurze - 2 kawałki
  • śmietana - 100 ml
  • soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • Olej roślinny (do smażenia) – 80 ml
  • woda - 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz dynię, pokrój w kostkę i umieść na małej patelni.

Dodaj wodę i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.

Zetrzyj dynię tłuczkiem lub zmiel blenderem zanurzeniowym.

Połącz jajka, śmietanę, sól, mielony pieprz i sodę oczyszczoną.

Dodaj puree z dyni, posiekane warzywa i czosnek przepuszczony przez prasę.

Dodaj przesianą mąkę i dobrze wymieszaj.

Rozgrzej olej na patelni, łyżką małe placki i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy