pieczenie 22.01.2022

fantazyjna pizza z mozzarellą, oliwkami i cebulą

40 min
8 porcji
Nietypowa pizza z mozzarellą, oliwkami i cebulą
Vladislav Nosik, stock.adobe.com
0

Kto powiedział, że pizza musi mieć okrągły kształt? Na przykład bardzo lubię gotować owalne. Więc jeszcze wygodniej jest rozwałkować ciasto. W przeciwnym razie przepis jest dość prosty. Spróbuj, być może spodoba ci się ta metoda!

Składniki

do testu:
  • mąka - 400 g
  • mleko (ciepły) – 100 ml
  • woda (ciepły) – 50 ml
  • suche drożdże (szybko działające) – 1 łyżeczka
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • Olej roślinny (do smarowania) – 3 art.
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, sól, cukier i suche drożdże.

Wlej ciepłe mleko i wodę. Posmaruj ręce olejem i zagnieść plastikowe ciasto.

Ciasto posyp mąką, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.

Posiekaj szynkę, pomidory, oliwki i obraną paprykę.

Obierz fioletową cebulę, pokrój w pierścienie i oparz wrzącą wodą.

Zetrzyj mozzarellę na grubej tarce.

Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto i włóż do wysmarowanej formy.

Obficie posmaruj sosem pomidorowym, ułóż szynkę, paprykę, pomidory, cebulę, mozzarellę i oliwki.

Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Ułóż gotową pizzę na desce do serwowania i posyp rukolą.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy