Kto powiedział, że pizza musi mieć okrągły kształt? Na przykład bardzo lubię gotować owalne. Więc jeszcze wygodniej jest rozwałkować ciasto. W przeciwnym razie przepis jest dość prosty. Spróbuj, być może spodoba ci się ta metoda!
Składniki
- mąka - 400 g
- mleko (ciepły) – 100 ml
- woda (ciepły) – 50 ml
- suche drożdże (szybko działające) – 1 łyżeczka
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny (do smarowania) – 3 art.
- szynka - 100 g
- Mozzarella - 100 g
- papryka - pół
- pomidory koktajlowe - 150 G
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- oliwki (bez pestek) – garść
- sos pomidorowy - 5 art.
- rukola - 10 gałązki
- woda (wrząca woda) – 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, sól, cukier i suche drożdże.
Wlej ciepłe mleko i wodę. Posmaruj ręce olejem i zagnieść plastikowe ciasto.
Ciasto posyp mąką, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.
Posiekaj szynkę, pomidory, oliwki i obraną paprykę.
Obierz fioletową cebulę, pokrój w pierścienie i oparz wrzącą wodą.
Zetrzyj mozzarellę na grubej tarce.
Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto i włóż do wysmarowanej formy.
Obficie posmaruj sosem pomidorowym, ułóż szynkę, paprykę, pomidory, cebulę, mozzarellę i oliwki.
Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ułóż gotową pizzę na desce do serwowania i posyp rukolą.