pieczenie 09.02.2022

ciasto z kurczakiem, pieczarkami i serem

50 min
10 porcji
Ciasto z kurczakiem, pieczarkami i serem
Maria, stock.adobe.com
0

Kiedy nie ma ochoty gotować wielu skomplikowanych potraw, upiecz to ciasto. Nie zajmie ci to dużo czasu, okaże się satysfakcjonujące i smaczne. Dodaj lekką sałatkę i kompletny lunch gotowy! W razie potrzeby kurczaka można zastąpić dowolnym innym mięsem.

Składniki

do testu:
  • mąka - 300 g
  • masło - 80 g
  • żółtka - 2 kawałki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 0,25 godz..
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • woda (zimna) – 3 art.
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i drobno posiekane masło. Zmiel masę rękami na drobne okruchy.

Dodaj żółtka, mleko i zagniataj ciasto. Posyp mąką, przykryj folią spożywczą i umieść na pół godziny w chłodnym miejscu.

Pokrój ugotowany filet, grzyby i obraną cebulę. Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.

Podsmaż cebulę z grzybami na oleju do miękkości.

Jajka lekko ubij solą, mielonym pieprzem i mlekiem.

Dodaj ser, filet z kurczaka, smażone grzyby z cebulą i dobrze wymieszaj.

Rozwałkuj ciasto na średnicy formy, biorąc pod uwagę wysokość boków.

Posyp formę mąką, ułóż ciasto i równomiernie rozprowadź nadzienie.

Piecz ciasto przez 35-40 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy