Kiedy nie ma ochoty gotować wielu skomplikowanych potraw, upiecz to ciasto. Nie zajmie ci to dużo czasu, okaże się satysfakcjonujące i smaczne. Dodaj lekką sałatkę i kompletny lunch gotowy! W razie potrzeby kurczaka można zastąpić dowolnym innym mięsem.
Składniki
- filet z kurczaka (gotowane) – 200 g
- Grzyby - 100 g
- cebula - 1 rzecz
- jaja kurze - 2 kawałki
- ser (solidny) – 100 G
- mleko - 50 ml
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i drobno posiekane masło. Zmiel masę rękami na drobne okruchy.
Dodaj żółtka, mleko i zagniataj ciasto. Posyp mąką, przykryj folią spożywczą i umieść na pół godziny w chłodnym miejscu.
Pokrój ugotowany filet, grzyby i obraną cebulę. Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.
Podsmaż cebulę z grzybami na oleju do miękkości.
Jajka lekko ubij solą, mielonym pieprzem i mlekiem.
Dodaj ser, filet z kurczaka, smażone grzyby z cebulą i dobrze wymieszaj.
Rozwałkuj ciasto na średnicy formy, biorąc pod uwagę wysokość boków.
Posyp formę mąką, ułóż ciasto i równomiernie rozprowadź nadzienie.
Piecz ciasto przez 35-40 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.