pieczenie 22.01.2022

francuskie rogaliki

1 godz. 0 min.
10 porcji
Francuskie rogaliki
Nitr, stock.adobe.com
0

Nadszedł czas, aby zafundować sobie pyszne! Przygotuj francuskie rogaliki. Delikatne ciasto o chrupiącej skórce i przyjemnym smaku po prostu doprowadza cię do szału! Proces gotowania jest dość długi i kłopotliwy, ale wynik mile cię zaskoczy.

Składniki

do testu:
  • mąka - 2,5 szklanki
  • suche drożdże (szybko działające) – 0,5 łyżeczka
  • masło (82% tłuszczu) – 150 g
  • woda (filtrowane) – pół szklanki
  • mleko (ciepły) – 60 ml
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 1 art.
  • sól - 0,5 CZ. l.
do smarowania:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i suche drożdże.

Dodaj wodę, mleko i 50 g roztopionego masła. Zagnieść miękkie ciasto.

Rozwałkuj ciasto na cienkie, prostokątne ciasto.

Na wierzch równomiernie nałóż miękkie masło, złóż na pół i ponownie rozwałkuj. Powtórz procedurę 5-8 razy.

Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4-5 godzin.

Rozgrzej ciasto w temperaturze pokojowej i rozwałkuj wałkiem do ciasta na cienkie, prostokątne ciasto.

Wytnij Trójkąty o tym samym rozmiarze i zwiń każdy luźno.

Ubij jajka z mlekiem i posmaruj wierzch silikonową szczoteczką.

Włóż rogaliki do ciepłego piekarnika na 2 godziny, aby urosły.

Ponownie posmaruj rogaliki mieszanką mleczno-jajeczną i piecz przez 10 minut w temperaturze 185 stopni.

Następnie włącz tryb konwekcji, zmniejsz temperaturę do 165 stopni i kontynuuj gotowanie przez kolejne 6-8 minut.

Wyjmij gotowe rogaliki z piekarnika i przykryj ręcznikiem przez 15 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy