Nadszedł czas, aby zafundować sobie pyszne! Przygotuj francuskie rogaliki. Delikatne ciasto o chrupiącej skórce i przyjemnym smaku po prostu doprowadza cię do szału! Proces gotowania jest dość długi i kłopotliwy, ale wynik mile cię zaskoczy.
Składniki
- mąka - 2,5 szklanki
- suche drożdże (szybko działające) – 0,5 łyżeczka
- masło (82% tłuszczu) – 150 g
- woda (filtrowane) – pół szklanki
- mleko (ciepły) – 60 ml
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- sól - 0,5 CZ. l.
- jaja kurze - 1 rzecz
- mleko - 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i suche drożdże.
Dodaj wodę, mleko i 50 g roztopionego masła. Zagnieść miękkie ciasto.
Rozwałkuj ciasto na cienkie, prostokątne ciasto.
Na wierzch równomiernie nałóż miękkie masło, złóż na pół i ponownie rozwałkuj. Powtórz procedurę 5-8 razy.
Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4-5 godzin.
Rozgrzej ciasto w temperaturze pokojowej i rozwałkuj wałkiem do ciasta na cienkie, prostokątne ciasto.
Wytnij Trójkąty o tym samym rozmiarze i zwiń każdy luźno.
Ubij jajka z mlekiem i posmaruj wierzch silikonową szczoteczką.
Włóż rogaliki do ciepłego piekarnika na 2 godziny, aby urosły.
Ponownie posmaruj rogaliki mieszanką mleczno-jajeczną i piecz przez 10 minut w temperaturze 185 stopni.
Następnie włącz tryb konwekcji, zmniejsz temperaturę do 165 stopni i kontynuuj gotowanie przez kolejne 6-8 minut.
Wyjmij gotowe rogaliki z piekarnika i przykryj ręcznikiem przez 15 minut.