Możesz gotować pączki z dowolnym dżemem, ale najczęściej używam truskawek. Należy go najpierw zmielić w blenderze lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wypróbuj mój ulubiony przepis! Gwarantuję, że ci się spodoba!
Składniki
- mąka - 600 g
- świeże drożdże - 20 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- miód - 2 art.
- cukier waniliowy - 1 saszetka
- mleko - 100 ml
- woda - 100 ml
- masło - 50 g
- Olej roślinny - 400 ml
- dżem - 150 g
- cukier puder - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
W małym rondlu połącz mleko i wodę.
Dodaj cukier waniliowy, świeże drożdże i 2 łyżki mąki. Usuń obrabiany przedmiot na 10 minut w ciepłym miejscu.
Połącz przesianą mąkę, lekko ubite jajka, miód, ciasto i stopione masło.
Zagnieść ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Lekko zmiażdż ciasto, rozwałkuj ciasto o grubości 2-3 centymetrów i wyciśnij pączki szklanką. 20-30 minut powinny leżeć w temperaturze pokojowej i lekko rosnąć.
Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor i ułożyć na ręczniku papierowym.
Za pomocą strzykawki do ciasta napełnij pączki dżemem, posyp cukrem pudrem.