Czy wiesz, że puszystą pizzę można ugotować na patelni? To świetna opcja, gdy piekarnik nie działa lub po prostu nie chcesz go włączać. Radzę używać patelni z grubym dnem, nieprzywierającą powłoką i szczelną pokrywką.
Składniki
- mąka - 300 g
- śmietana - 2 art.
- majonez - 2 art.
- jaja kurze - 1 rzecz
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,25 łyżeczka
- Olej roślinny (do smarowania) – 3 art.
- szynka - 80 g
- Mozzarella - 80 g
- pomidory (średni) – 1 rzecz
- sos pomidorowy - 4 art.
- rukola (do zgłoszenia) – 10 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Lekko ubij jajko solą, śmietaną i majonezem.
Dodaj przesianą mąkę, sodę i zagnieść ciasto, smarując stół i ręce olejem roślinnym.
Pokrój szynkę w cienkie plasterki, mozzarellę w kółko, posiekaj pomidory.
Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto o średnicy patelni.
Nasmaruj spód i boki patelni olejem roślinnym, ułóż obrabiany przedmiot.
Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, posyp mozzarellą, pomidorami i szynką.
Przykryj i umieść patelnię na średnim ogniu. Po 3 minutach zmniejsz ogień do niskiego i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10-12 minut.
Udekoruj gotową pizzę gałązkami świeżej rukoli.