Nie zrobiłeś jeszcze Charlotte z nektarynkami? Następnie skorzystaj z mojego przepisu. Delikatna konsystencja ciasta biszkoptowego, pachnące kawałki owoców, minimalny czas gotowania, a smak jest po prostu nierealny! Twoi bliscy na pewno to docenią!
Składniki
- Nektaryna - 3 szt.
- mąka - 1 szkło
- cukier - 1 szklanka
- jaja kurze - 4 szt.
- sól - szczypta
- masło (do smarowania formy) – 2 łyżeczka
- cukier puder (do dekoracji) – 2 art.
- mięta - do dekoracji
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj nektaryny, Usuń pestkę, pokrój w cienkie plasterki.
Oddziel białka od żółtek. Białka z solą ubić mikserem w puszystą pianę.
Ubij żółtka osobno z cukrem, aż będą gładkie.
Przesianą mąkę stopniowo dodawaj do mieszanki cukru i żółtka. Delikatnie wprowadź ubite białka, mieszaj, aż będą gładkie. Delikatne ciasto jest gotowe.
Połóż plasterki nektarynki na dnie natłuszczonej formy, napełnij ciastem.
Piecz Charlotte z nektarynkami w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180°C przez 30-40 minut. W razie potrzeby posyp gotowe ciasto cukrem pudrem i udekoruj gałązką świeżej mięty.