pieczenie 16.11.2022

Charlotte z nektarynkami

40 min
6 porcji
Charlotte z nektarynkami
yuliiaholovchenko, stock.adobe.com
0

Nie zrobiłeś jeszcze Charlotte z nektarynkami? Następnie skorzystaj z mojego przepisu. Delikatna konsystencja ciasta biszkoptowego, pachnące kawałki owoców, minimalny czas gotowania, a smak jest po prostu nierealny! Twoi bliscy na pewno to docenią!

Składniki

  • Nektaryna - 3 szt.
  • mąka - 1 szkło
  • cukier - 1 szklanka
  • jaja kurze - 4 szt.
  • sól - szczypta
  • masło (do smarowania formy) – 2 łyżeczka
  • cukier puder (do dekoracji) – 2 art.
  • mięta - do dekoracji

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj nektaryny, Usuń pestkę, pokrój w cienkie plasterki.

Oddziel białka od żółtek. Białka z solą ubić mikserem w puszystą pianę.

Ubij żółtka osobno z cukrem, aż będą gładkie.

Przesianą mąkę stopniowo dodawaj do mieszanki cukru i żółtka. Delikatnie wprowadź ubite białka, mieszaj, aż będą gładkie. Delikatne ciasto jest gotowe.

Połóż plasterki nektarynki na dnie natłuszczonej formy, napełnij ciastem.

Piecz Charlotte z nektarynkami w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180°C przez 30-40 minut. W razie potrzeby posyp gotowe ciasto cukrem pudrem i udekoruj gałązką świeżej mięty.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy