Bez względu na to, jak bardzo eksperymentujemy z przepisami, od czasu do czasu chcemy wrócić do klasycznej wersji. Proponuję gotować na świeżych drożdżach, ale jeśli twoje są suche, dodaj około 5-7 gramów. Pączki są bardzo miękkie i smaczne!
Składniki
- mąka - 3 szklanki
- jaja kurze - 1 rzecz
- świeże drożdże - 20 g
- śmietana - 2 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- cukier waniliowy - na czubku noża
- cukier - 2 art.
- sól - na czubku noża
- woda (ciepły) – 150 ml
- masło - 20 g
- Olej roślinny - 400 ml
- cukier - 200 G
- woda - 100 ml
- sok z cytryny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
W głębokiej misce wymieszaj ciepłą wodę, drożdże, cukier, kilka łyżek mąki i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut.
Dodaj jajko, stopione masło, śmietanę, sól i cukier waniliowy.
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Ciasto lekko zgnieść i rozwałkować na ciasto o grubości 2-3 centymetrów.
Wyciśnij pączki specjalną foremką i pozostaw na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor i ułożyć na ręczniku papierowym.
W głębokim rondlu połącz cukier i wodę, gotuj przez 10-12 minut na małym ogniu, ciągle mieszając.
Wlej sok z cytryny i po minucie wyjmij z pieca.
Schłodzić gotowe pączki i polać polewą cukrową.