pieczenie 16.03.2022

klasyczny przepis na pączki

1 godz. 0 min.
4 porcje
Klasyczny przepis na pączki
czarny_bez, stock.adobe.com
0

Bez względu na to, jak bardzo eksperymentujemy z przepisami, od czasu do czasu chcemy wrócić do klasycznej wersji. Proponuję gotować na świeżych drożdżach, ale jeśli twoje są suche, dodaj około 5-7 gramów. Pączki są bardzo miękkie i smaczne!

Składniki

do testu:
do glazury:
  • cukier - 200 G
  • woda - 100 ml
  • sok z cytryny - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

W głębokiej misce wymieszaj ciepłą wodę, drożdże, cukier, kilka łyżek mąki i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut.

Dodaj jajko, stopione masło, śmietanę, sól i cukier waniliowy.

Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

Ciasto lekko zgnieść i rozwałkować na ciasto o grubości 2-3 centymetrów.

Wyciśnij pączki specjalną foremką i pozostaw na 10-15 minut do wyrośnięcia.

Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor i ułożyć na ręczniku papierowym.

W głębokim rondlu połącz cukier i wodę, gotuj przez 10-12 minut na małym ogniu, ciągle mieszając.

Wlej sok z cytryny i po minucie wyjmij z pieca.

Schłodzić gotowe pączki i polać polewą cukrową.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy