Ten delikatny i bardzo smaczny deser przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodyczy. A dzięki niskiej zawartości węglowodanów i "właściwym" składnikom, ci, którzy podążają za figurą i przestrzegają prawidłowego odżywiania, docenią taką Charlotte z jabłkami.
Składniki
- mąka ryżowa - 50 g
- jaja kurze - 4 szt.
- mleko (roślinny) – 60 ml
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- skrobia - 10 g
- substytut cukru - 10 g
- jabłka - 150 g
- cukier puder (do dekoracji) – opcjonalnie
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z substytutem cukru, aż będą białe i puszyste.
Ubij żółtka osobno. Powinny wyraźnie rozjaśnić. Kontynuując ubijanie, dodaj mleko roślinne.
Połącz mąkę, skrobię i proszek do pieczenia, przesiej do żółtek, dobrze wymieszaj.
Włóż ubite białka do powstałego ciasta, delikatnie mieszając szpatułką od dołu do góry.
Obierz i posiekaj jabłka.
Włóż ciasto do naczynia do pieczenia, a następnie wyślij tam jabłka. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.
Gotową Charlotte PP z jabłkami w razie potrzeby posyp cukrem pudrem.