Właściwy początek dnia to chrupiący rogalik z kremem i filiżanka orzeźwiającej kawy. Możesz przygotować przepyszne wypieki wieczorem lub wstać 1 godzinę wcześniej i zadowolić rodzinę gorącym śniadaniem. Wybierz to, co najbardziej Ci odpowiada.
Składniki
- ciasto drożdżowe Francuskie - 500 g
- budyń (zimny) – 120 g
- mąka (do pracy z testem) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrozić ciasto francuskie w temperaturze pokojowej.
Posyp stół mąką, ułóż ciasto i rozwałkuj wałkiem do ciasta, poruszając się wyłącznie w jednym kierunku.
Wytnij 12 identycznych trójkątów.
Rozłóż trochę kremu, wsuń boki do środka i zwiń bułkę. Powtórz z pozostałymi półfabrykatami i kremem.
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, ułóż rogaliki, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Posmaruj rogaliki mieszanką żółtka i mleka.
Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni. Gotowe rogaliki można posypać płatkami migdałów, cukrem pudrem lub świeżą miętą.