W długie zimowe wieczory chcę dłużej herbatować w ciepłym gronie rodziny. Na taką okazję idealne są chrupiące rogaliki z aromatycznym dżemem mandarynkowym. Gotowe ciasto i nadzienie można łatwo znaleźć w najbliższym supermarkecie.
Składniki
- ciasto drożdżowe Francuskie - 500 g
- dżem (mandarynka) – 12 łyżeczka
- mąka - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrozić ciasto w temperaturze pokojowej. Średnio zajmie to do półtorej godziny.
Posyp mąką ciasto i powierzchnię roboczą stołu. Rozwałkuj ciasto na żądaną grubość.
Wytnij Trójkąty o tym samym rozmiarze.
Na szerokiej krawędzi trójkąta ułóż 1 łyżeczkę.dżemu mandarynkowego.
Wsuń krawędzie do środka, aby nadzienie nie wyciekło, i zwiń luźne bułki. Powtórz kroki z pozostałymi półfabrykatami i nadzieniem.
Ułóż gotowe rogaliki na blasze wyłożonej pergaminem.
Piec w rozgrzanym piekarniku według następującego schematu: 10 minut w temperaturze 210 stopni, a następnie kolejne 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.