pieczenie 15.02.2022

placki dyniowe z twarogiem

45 min
5 porcji
Naleśniki z dyni z twarogiem
Peredniankina, stock.adobe.com
0

Dlaczego nie zrobić pachnących naleśników na śniadanie? Z twarogiem i dynią okazują się smaczne, zdrowe i piękne. Jeśli nie ma czasu na przetarcie twarogu przez sito, użyj blendera. Dzięki temu ciasto będzie bardziej miękkie i bujne.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz dynię, pokrój w kostkę i umieść na małej patelni.

Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.

Ugotowaną dynię zetrzyj tłuczkiem lub widelcem.

Przetrzyj twaróg przez sito lub zmiel w blenderze.

Połącz puree z dyni, twarożek, jajka, cukier, sól, śmietanę i wanilinę.

Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszaj.

Posmaruj patelnię masłem, podgrzej i łyżką małe wyspy ciasta. Smażyć przez 2 minuty z każdej strony i ułożyć na papierowej serwetce.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy