pieczenie 16.02.2022

placki z jarmużu i szpinaku

30 min
4 porcje
Placki z kapusty i szpinaku
okkijan2010, stock.adobe.com
0

Kolejny świetny przepis na placki warzywne. Użyję w nim szpinaku baby, inna odmiana o dużych liściach będzie musiała zostać posiekana. Szpinak można parzyć wrzącą wodą lub smażyć na patelni. Chodzi o to, aby stał się miękki i nieco się skurczył.

Składniki

  • kefir (ciepły) – 180 ml
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • mąka - 1 szklanka
  • szpinak (baby) – 100 g
  • kapusta (Biała) – 200 g
  • soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • olej roślinny (do smażenia) – 80 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść szpinak na suchej patelni, przykryj i podgrzewaj przez 2-3 minuty.

Posiekaj białą kapustę w cienkie paski, sól i lekko rozgnieć rękami.

Wymieszaj ciepły kefir i sodę.

Dodaj jajko, sól, mielony pieprz, jarmuż i szpinak.

Dodaj mąkę w małych porcjach i dobrze wymieszaj.

Rozgrzej olej na patelni, łyżką małe placki i smaż przez 2 minuty z każdej strony.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy