Kolejny świetny przepis na placki warzywne. Użyję w nim szpinaku baby, inna odmiana o dużych liściach będzie musiała zostać posiekana. Szpinak można parzyć wrzącą wodą lub smażyć na patelni. Chodzi o to, aby stał się miękki i nieco się skurczył.
Składniki
- kefir (ciepły) – 180 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 1 szklanka
- szpinak (baby) – 100 g
- kapusta (Biała) – 200 g
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- olej roślinny (do smażenia) – 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść szpinak na suchej patelni, przykryj i podgrzewaj przez 2-3 minuty.
Posiekaj białą kapustę w cienkie paski, sól i lekko rozgnieć rękami.
Wymieszaj ciepły kefir i sodę.
Dodaj jajko, sól, mielony pieprz, jarmuż i szpinak.
Dodaj mąkę w małych porcjach i dobrze wymieszaj.
Rozgrzej olej na patelni, łyżką małe placki i smaż przez 2 minuty z każdej strony.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy