Sam dżem z czarnej jarzębiny jest bardzo bogaty. Z jednej strony jest to plus, az drugiej nie wszystkim się spodoba. Dlatego dla odmiany można go rozcieńczyć różnymi dodatkami owocowymi. Jabłka będą korzystne dla wszystkich.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj jagody aronii we wrzącej wodzie przez 3-5 minut i wrzuć do durszlaka.
Zagotuj syrop z 500 g cukru i 2 szklanek wody.
Opuść tam aronię, gotuj przez 5 minut i pozwól jej całkowicie ostygnąć.
Osobno pokrój obrane jabłka w kostkę, gotuj je również przez 6-8 minut i wrzuć do durszlaka.
Doprowadź aronię do wrzenia, dodaj pozostały cukier i gotuj, aż się rozpuści.
Dodaj jabłka, cynamon i sok z cytryny.
Doprowadź dżem do ponownego wrzenia i gotuj przez kolejne 10 minut.
Ponownie pozwól mu całkowicie ostygnąć, a następnie gotuj przez kolejne 10 minut i zwiń w sterylne słoiki.