Pieczone skrzydełka z kurczaka to danie, które nigdy się nie znudzi. Można je podawać z wszelkiego rodzaju dodatkami, sałatkami lub bez. Przepisów na ten temat jest zaskakująco wiele. Lubię gotować z adjiką. Spróbuj I ty!
Składniki
- skrzydełka z kurczaka - 1 kg
- czosnek - 3 ząbki
- Adjika - 2 art.
- sos sojowy - 2 art.
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- Olej roślinny - 1 art.
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz skrzydełka kurczaka, dokładnie osusz i pokrój na stawy.
Umieść skrzydełka w misce, dodaj sól, przyprawy, adjika, sok z cytryny i sos sojowy.
Wyciśnij czosnek przez prasę, wymieszaj i pozostaw na 1,5 godziny pod folią spożywczą.
Ułóż skrzydełka w wysmarowanej formie, przykryj folią lub pokrywką i piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Zdejmij folię i zrumień skrzydełka przez kolejne 10 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy