Kremowa zupa brokułowa natychmiast przyciąga wzrok swoim żywym kolorem. A dopiero potem ujawnia się jego bogaty, wieloaspektowy smak. Z pewnością spodoba się nawet dzieciom, które nie ufają tak specyficznemu produktowi.
Składniki
- brokuły - 500 g
- cebula - 1 rzecz
- śmietana - 200 ml
- rosół z kurczaka - 300 ml
- gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- masło - 30 g
- sól - 0.5 łyżeczka
- czosnek - 1 ząbek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż brokuły na różyczki, a cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Przez kilka minut podsmaż cebulę na maśle na dużym ogniu.
Dodaj brokuły, czosnek i gałkę muszkatołową. Napełnij wszystko bulionem i zagotuj.
Gotuj warzywa przez około 5 minut, aż brokuły będą miękkie, ubij blenderem i dopraw solą.
Doprowadź zupę śmietaną do pożądanej konsystencji i ponownie zagotuj.
Udekoruj go całymi różyczkami brokułów lub ziołami podczas serwowania.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy