Kurczak i cytrusy to wygrana-wygrana, a cytrusy mogą być dowolne. Złap świetny i prosty przepis na udka z kurczaka z pomarańczami. A jeśli chcesz, aby danie było bardziej wyrafinowane, rozcieńczyć zwykłe pomarańcze sycylijskie.
Składniki
- udka z kurczaka - 800 g
- pomarańczowy - 2-3 kawałki
- sok pomarańczowy - 100 ml
- sos sojowy - 60 ml
- musztarda Dijon - 1 art.
- miód - 1 art.
- czosnek - 2 ząbki
- imbir (tarty) – 2 cm
- suszone chili - 1 szczypta
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
- rozmaryn - 1 gałązka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty z wyjątkiem kurczaka i pomarańczy.
Marynuj nogi przez co najmniej pół godziny.
Włóż z do formy, przełóż pomarańczowymi plasterkami i zalej resztkami marynaty.
Połóż gałązkę rozmarynu i wyślij wszystko na pół godziny do piekarnika w temperaturze 190 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy