Ten przepis spodoba się wszystkim miłośnikom kiszonej kapusty. Kwaśny Barszcz gotuje się na wieprzowinie. Pasta pomidorowa nie jest potrzebna, ponieważ kapusta dostarcza cały niezbędny kwas. Ale nadal dodaję kilka pomidorów do smażenia. Wydaje mi się, że jest smaczniejszy i piękniejszy!
Składniki
- wieprzowina (miazga) – 0,5 kg
- Burak - 200 g
- kapusta kiszona - 200 g
- ziemniaki - 3 kawałki
- pomidory - 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 3 art.
- liść laurowy - 1 rzecz
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę, opłucz, zalej zimną wodą i gotuj przez 10 minut.
Zmień wodę, dodaj liść laurowy, czarne ziarna pieprzu i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.
Pokrój pomidory, obraną cebulę, ziemniaki i buraki. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę z marchewką i smaż na złoty kolor.
Dodaj buraki, pomidory i kontynuuj smażenie przez kolejne 7-10 minut.
Wlej 250 ml gorącego bulionu, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Do garnka z mięsem dodaj ziemniaki, kiszoną kapustę i pieczeń. Gotuj wszystko razem przez 10 minut.
Posolić, wycisnąć czosnek przez prasę, zdjąć gotowy barszcz z ognia i przykryć na 20 minut.