Dżem mandarynkowy to coś, czym zawsze możesz zaskoczyć bliskich. A zwłaszcza jeśli ugotujesz go z mandarynek w całości i ze skórką. Tutaj na pewno nikt nie będzie w stanie się oprzeć, a przynajmniej spróbuje ciekawostki. Mówię Ci, jak to ugotować.
Składniki
- mandarynki (małe) – 1 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 240 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz mandarynki, zalej wrzącą wodą przez 15 minut, a następnie zimną wodą przez noc.
Zagotuj syrop z wody i cukru.
Mandarynki nakłuć w kilku miejscach, włożyć do syropu i ponownie zagotować.
Gotuj przez 20 minut na małym ogniu, ostudź przez 4 godziny i gotuj przez kolejne 20 minut.
Ponownie ostudź przez 4 godziny, gotuj dżem przez ostatnie 20 minut i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy