Moim ulubionym sposobem na urozmaicenie kawioru warzywnego z cukinii jest dodanie do niego buraków. Po pierwsze, smak natychmiast się zmienia, ponieważ buraki są bardzo wyraziste. Po drugie, przekąska nabiera bardzo pięknego, jasnego i bogatego odcienia – również przyjemnego.
Składniki
- Burak - 1 kg
- cukinia - 1 kg
- pomidory - 800 g
- cebula - 400 g
- papryka - 500 g
- ostra czerwona papryka - 200 G
- czosnek - 1 Głowa
- sól - 30 g
- cukier - 30 g
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet jabłkowy - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz wszystkie warzywa i przepuść przez maszynę do mięsa.
Dodaj masło, cukier i sól. Gotuj kawior przez 70-80 minut na małym ogniu.
Dodaj czosnek i ocet i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
Zwiń kawior w wysterylizowane słoiki na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy