Nie lubisz cierpkości kaliny? Przygotuj go tak, aby pozbyć się tej wady! Na przykład skorzystaj z tego przepisu. Galaretka z czerwonej kaliny jest gotowana bez pestek i z dużą ilością cukru. Uwierz mi, będziesz mile zaskoczony wynikiem!
Składniki
- Kalina - 2 kg
- cukier - 2 kg
- woda (wrząca woda) – 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń jagody z gałązek, posortuj i spłucz.
Zalej Kalinę wrzącą wodą, przykryj i pozostaw na 15-20 minut.
Odcedź, przetrzyj jagody przez sito. W tym celu wygodnie jest użyć drewnianej łyżki.
Powstałe puree wymieszaj z cukrem i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.
Wlej gorącą galaretkę do wysterylizowanych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy