Chcesz ugotować coś niezwykłego na zimę? Ugotuj dżem z dyni z pomarańczą! Ich aromat, smak i kolor łączą się idealnie! Wygląda na to, że są dla siebie stworzone! Uwielbiam kroić składniki na kawałki, ale można też użyć blendera.
Składniki
- Dynia (miazga) – 1 kg
- pomarańczowy - 500 g
- cukier - 1 kg
- woda - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój miąższ dyni na małe kawałki.
Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, białe folie i pokroić.
Wymieszaj oba półfabrykaty w rondlu o odpowiedniej wielkości, posyp cukrem i odłóż na bok na 1,5-2 godziny.
Dodaj wodę i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby masa się nie przypaliła.
Włóż gorący dżem do czystych, suchych słoików, zwiń i odwróć do góry nogami. Po dniu przenieś schłodzone słoiki do spiżarni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy