Niedawno odkryłem nowe znalezisko w skarbonce niezwykłych półfabrykatów i spieszę się, aby się nim podzielić. To ogórki z melonem. Nawet brzmi dziwnie, prawda? Ale jest to wyraźnie o wiele bardziej interesujące niż klasyka, która, choć dobra, czasami się nudzi.
Składniki
- ogórki - 1 kg
 - Melon - 4 plasterki
 - liść laurowy - 2 kawałki
 - Goździk - 4 Bud
 - bazylia - 2 gałązki
 - ziele angielskie - 4 groszek
 - czosnek - 2 ząbki
 - woda - 1.5 L
 - cukier - 200 g
 - sól - 5 łyżeczka
 - ocet - 6 art.
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć ogórki przez kilka godzin w zimnej wodzie.
Pokrój melona na kawałki. Umieść wszystko razem z przyprawami i dodatkami w czystych słoikach.
Zalej wrzącą wodą, przykryj i poczekaj, aż ostygnie. Spuść tę wodę.
Zagotuj 1.5 l czystej wody z cukrem, solą i octem.
Napełnij ogórki melonem i zwiń słoiki.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy