Ryzhiki słyną z iglastego aromatu i niesamowitego słodkawego smaku. Jeśli zostaną odpowiednio ugotowane, te cechy można nie tylko zachować, ale także podkreślić. Doskonałą opcją byłoby zachowanie gotowanych grzybów na zimę. To proste i pyszne!
Składniki
dla grzybów:
- Rydzyk - 2 kg
- cebula - 4 kawałki
- liść laurowy - 4 kawałki
- czarny pieprz - 5 groszek
- ziele angielskie - 5 groszek
- woda - 5 L
do marynaty:
- cukier - 3 art.
- sól - 2 art.
- ocet - 3 art.
- woda - 1,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj Ryzhiki i umieść w rondlu z wodą.
Dodaj całe cebule i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
Wrzuć grzyby do durszlaka i spłucz.
Włóż przyprawy i imbir do wysterylizowanych słoików.
Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól i gotuj przez 2 minuty.
Dodaj ocet, wlej do słoików z grzybami i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy