Bez wątpienia jest to uniwersalny sos. Dodaj go do drugiego dania, użyj w sosie do zupy lub Zamknij w słoikach na zimę — zawsze jest smaczny i odpowiedni. Myślę, że wystarczą argumenty, aby teraz przygotować sos Sugo z bazylią.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- papryka - 250 g
- cebula - 2 kawałki
- bazylia - 20 g
- oliwa z oliwek - 30 ml
- ocet winny - 50 ml
- cukier - 2 art.
- sól - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory i posiekaj w blenderze.
Drobno posiekaj bazylię, obraną cebulę i paprykę.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj paprykę i kontynuuj gotowanie przez 5-7 minut, często mieszając.
Dodaj sok pomidorowy, sól, cukier i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Dodaj bazylię, wlej sok z cytryny i gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut.
Puree sos za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładki.
Wróć do ognia i podgrzewaj przez kolejne 2-3 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy