sosy 22.01.2022

abchaska adżika

10 min
4 porcje
Abchaska adjika
Dmitriy, stock.adobe.com
0

Adjika nadaje niezapomniany smak każdemu daniu mięsnemu. Przepis na sos abchaski różni się od analogów brakiem pomidorów, cebuli i papryki. Przyprawy można dodawać różne, ale kozieradka i czosnek w kompozycji są obowiązkowe!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ostra czerwona papryka musi być najpierw suszona. Aby to zrobić, zawiąż strąki nitką i zawieś do wyschnięcia na 3-4 dni.

Opłucz strąki, dokładnie osusz ręcznikiem, pokrój wzdłuż na pół i obierz nasiona.

Obierz ząbki czosnku i drobno posiekaj nożem. Za pomocą czosnku okazuje się, że nie jest tak smaczny.

Zmiel czosnek i ostrą czerwoną paprykę w blenderze.

Dodaj sól, kozieradkę, mieloną kolendrę i jeszcze raz wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy