
Adjika nadaje niezapomniany smak każdemu daniu mięsnemu. Przepis na sos abchaski różni się od analogów brakiem pomidorów, cebuli i papryki. Przyprawy można dodawać różne, ale kozieradka i czosnek w kompozycji są obowiązkowe!
Składniki
- ostra czerwona papryka - 300 g
- czosnek - 100 g
- kozieradka - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 1 łyżeczka
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ostra czerwona papryka musi być najpierw suszona. Aby to zrobić, zawiąż strąki nitką i zawieś do wyschnięcia na 3-4 dni.
Opłucz strąki, dokładnie osusz ręcznikiem, pokrój wzdłuż na pół i obierz nasiona.
Obierz ząbki czosnku i drobno posiekaj nożem. Za pomocą czosnku okazuje się, że nie jest tak smaczny.
Zmiel czosnek i ostrą czerwoną paprykę w blenderze.
Dodaj sól, kozieradkę, mieloną kolendrę i jeszcze raz wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy