
Smażyć stek? Pieczesz jagnięcinę lub kaczkę? Na pewno musisz przygotować sos jagodowy do mięsa. Uzupełni danie główne słodko-kwaśnym smakiem i cudownym aromatem. Nie lekceważ też jego pięknego fioletowego koloru.
Składniki
- Borówka - 1 kg
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- oliwa z oliwek - 2 art.
- ocet winny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 2 art.
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść jagody na patelni, dodaj wodę i gotuj przez 3 minuty pod przykryciem.
Obierz cebulę i czosnek, posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni, ułóż cebulę z czosnkiem i smaż na złoty kolor.
Zmiel miękkie jagody i smaż w blenderze.
Włóż do rondla, dodaj sól, cukier i gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Pieprz, wlej ocet i smaż przez kolejne 3-5 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy