sosy 15.06.2023

sos jagodowy do mięsa

30 min
6 porcji
Sos jagodowy do mięsa
bmf-foto.de, stock.adobe.com
0

Smażyć stek? Pieczesz jagnięcinę lub kaczkę? Na pewno musisz przygotować sos jagodowy do mięsa. Uzupełni danie główne słodko-kwaśnym smakiem i cudownym aromatem. Nie lekceważ też jego pięknego fioletowego koloru.

Składniki

  • Borówka - 1 kg
  • cebula - 2 kawałki
  • czosnek - 3 ząbki
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • ocet winny - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • cukier - 2 art.
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda - 150 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść jagody na patelni, dodaj wodę i gotuj przez 3 minuty pod przykryciem.

Obierz cebulę i czosnek, posiekaj.

Rozgrzej olej na patelni, ułóż cebulę z czosnkiem i smaż na złoty kolor.

Zmiel miękkie jagody i smaż w blenderze.

Włóż do rondla, dodaj sól, cukier i gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Pieprz, wlej ocet i smaż przez kolejne 3-5 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy