Czy można się oprzeć tak aromatycznemu, jasnemu i apetycznemu dżemowi pomarańczowemu? Zdecydowanie nie! Dziś proponuję ugotować go z całymi kawałkami owoców, ale jednocześnie pozostawić go tak gęstym, jak to tylko możliwe. Mówię więcej!
Składniki
- pomarańczowy - 1 kg
- sok z cytryny - 3 art.
- cukier - 800 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz pomarańcze przez pół godziny w wodzie, cienko usuń skórkę i drobno posiekaj.
Usuń białą warstwę i zmiażdż miazgę w dowolny dogodny sposób.
Wyślij wszystkie składniki do garnka i gotuj po gotowaniu przez około pół godziny na małym ogniu.
Niech dżem ostygnie i gotuj przez kolejne pół godziny. A potem jeszcze raz.
Po raz ostatni zwiń gorący dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy