półfabrykaty na zimę
02.01.2023
dżem z derenia z pestkami po azerbejdżańsku
1 godz. 50 min.
1 porcje
Dżem z derenia z pestkami jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Słodko-kwaśny dżem zawiera wiele składników odżywczych i pierwiastków śladowych, dlatego zaleca się stosowanie go w celu wzmocnienia układu sercowo-naczyniowego.
Składniki
- Dereń - 1 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dobrze umyj i wysusz jagody derenia.
W pojemniku z grubym dnem przygotuj syrop cukrowy. Rozpuść cukier w wodzie, zagotuj syrop i ostudź.
Wlej jagody do syropu, wymieszaj i pozostaw na 3 godziny, aby jagody wypuściły własny sok.
Umieść pojemnik z dżemem na ogniu, zagotuj i gotuj przez 40 minut.
Wlej gotowy dżem do wysterylizowanych słoików, ostudź i przechowuj w ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy